piątek, 26 października 2012

Il pesto!

Looking for an english version? Scroll down!

No i przegapiłam! Wczoraj mieliśmy światowy dzień makaronu, a tu na obiad ani rureczki, ani świderka, ani muszelki!

Postanowiłam nadrobić. Dlatego dzisiaj bazyliowe pesto z penne- al dente, koniecznie!

Wersja nietypowa, bo zamiast orzeszków pinii dodałam pestki dyni, o troszkę wyższym, choć wciąż niskim, indeksie glikemicznym (25). Pestki dyni nie poddają się moździerzowi z taką łatwością jak orzeszki piniowe, dlatego konsystencja nie jest tak kremowa, jak w przypadku tradycyjnego pesto, ale mimo tego... wyszło pysznie!

Przepis pochodzi z książki Tessy Capponi- Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią"





Bazyliowe pesto z pestkami dyni
dla 2-3 osób







Składniki:
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 5 dag pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 kopiaste łyżki startego parmezanu
  • makaron pełnoziarnisty 

Pestki dyni i bazylię utrzeć w moździerzu. Do utartej masy powoli dodawać oliwę i parmezan, stale mieszając.

Makaron ugotować al dente, odcedzić (makaronu nie przelewamy zimną wodą!) i szybko wymieszać z zimnym pesto. Podawać od razu.





Pesto with pumpkin seed (low glycemic index)

2-3 servings

You will need:

  • half a bunch basil
  • 5 dag pumpkin seed
  • 2 cloves of garlic
  • 1/4 cup olive oil
  • 3 tablespoons parmesan
  • wholewheat pasta

Grind basil and pumpkin seed in a mortar. Then, slowly and constantly mixing, add olive oil and parmesan.
Boil pasta to the al dente state and mix with cold pesto.  Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz